سایه، نرم افزاری که به یاری نیازمندان آمده است

به گزارش مجله سرگرمی، گروهی از جوانان که از دوران دانشجویی دغدغه محرومیت زدایی از کشورشان را در سر داشتند به این نتیجه رسیدند با ایجاد یک برنامه نرم افزاری روی گوشی تلفن همراه نیازهای اقتصادی و خدماتی هموطنان محروم خود را حل نمایند.

سایه، نرم افزاری که به یاری نیازمندان آمده است

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، این روزها که همسایه از حال همسایه خبر ندارد، گروهی از جوانان دهه شصتی که از دوران دانشجویی دغدغه محرومیت زدایی و حل مسائل احتیاجمندان کشورشان را در سر داشتند به این نتیجه رسیدند با ایجاد یک برنامه نرم افزاری روی گوشی تلفن همراه احتیاجهای اقتصادی و خدماتی هموطنان محروم خود را حل نمایند. از ایده این طرح تا عملی شدن آن حدود 6 سال گذشت که بالاخره طرح سایه روی تلفن همراه بسیاری از مردم ایران نقش بست. حالا هر فرد می تواند به راحتی با ورود به این برنامه از احتیاج هموطنان خود در محروم ترین و دورافتاده ترین روستاهای کشور باخبر گردد و بدون اینکه به آن شهر سفر کند، از نزدیک با مسائل آن منطقه آشنا گردد و فقط با اشاره یک انگشت مبلغ مورد نظر یا کالای غیراستفاده خود را به صورت آنلاین به مردم آن روستا هدیه کند. نصب و ورود در سایه سخت و پیچیده نیست. کافی است یک بار نام sayeh.ir را در کافه بازار یا گوگل جست وجو کنید تا برای همواره آن را روی تلفن همراه خود داشته باشید و احتیاج هموطن محروم خود را از پنج هزار تومان تا خرید یک جهیزیه کامل در این سامانه تامین کنید. حضور و مشارکت شما بسیار بیشتر از رقم ریالی برای سایه ای ها اهمیت دارد، زیرا آنها فضایی را فراهم نموده اند که اگر شما از نظر اقتصادی هم توانایی یاری ندارید بتوانید با یاری حلقه دوستان تان گلریزان نموده و مسئله ای از مسائل هموطنان احتیاجمند خود حل کنید. سایه برای صاحبان مشاغل خدماتی و تحصیلی و درمانی هم فضایی فراهم نموده تا بتوانند از مهارت و تخصص خود برای بازگشایی گره ای از زندگی یک احتیاجمند استفاده نمایند. فقط باید یک بار در سایت ثبت نام کنید و برای همواره عضو خانواده بزرگ سایه شوید و با ارائه مشاوره، آموزش مهارت و تخصص فنی یک گره از کلاف کور مسائل احتیاجمندان سراسر کشور باز کنید .

سایه ای به وسعت ایران

حامد حمایتکار، مدیر اپلیکیشن سایه و فارغ التحصیل رشته نرم افزار از دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین است که از دوران دانشجویی در حوزه محرومیت و اردوهای جهادی فعالیت های بسیاری داشته است. او درمورد ایده اولیه و راه اندازی اپلیکیشن سایه به فرهیختگان می گوید: حدود 9 سال است در قالب یک تیم نرم افزاری در حوزه کسب وکار و استارتاپ ها فعالیت می کنم و با توجه به حضور مستمر در اردوهای جهادی مناطق محروم نسبت به محرومیت زدایی این مناطق دغدغه مند بودم، زیرا هرچقدر به مناطق محروم می رفتم باز هم احساس می کردم با ساخت چند خانه و سرویس بهداشتی در این مناطق اتفاق جدی و ویژه ای در راستای محرومیت زدایی رخ نمی دهد. همواره دوست داشتم برای احتیاجمندان و محرومان کشور قدمی بردارم تا به صورت ریشه ای این مشکل را حل کنیم. به همین خاطر از پنج سال پیش از مدل و سیستم تک تک سازمان های فعال در کشور بازدید کردم و حین این رصدها متوجه شدیم نه تنها در ایران بلکه در هیچ جای جهان این گونه نیست که دولت ها متصدی امر محرومیت زدایی باشند، زیرا اصول اولیه مددکاری می گوید وقتی می خواهید مشکل یک احتیاجمند را برطرف کنید باید اول بازدید مستقیم از منزل او داشته باشید و پس از تشخیص احتیاجهای یک فرد احتیاجمند آن را پیگیری کنید تا احتیاج او برطرف گردد، سپس در ادامه هم باید با احتیاجمند در ارتباط مستقیم و مستمر باشید، درحالی که این امر از سوی دولت شدنی نیست. هم اکنون طبق آمار 63هزار روستا داریم که دولت برای پیگیری امور و برطرف احتیاجمندی آنها باید حداقل 63هزار نمایندگی برای روستاها ایجاد کند، درحالی که این امر به نیروی انسانی، بودجه و ساختمان و ساختار وسیعی احتیاج دارد که حتی بودجه کل کشور نیز برای راه اندازی و پاسخگویی به آن ناتوان است، بنابراین دولت ها نباید متصدی این امر باشند بلکه باید تولی گری نسبت به مسائل داشته باشند. نمی توان انتظار داشت دولت در هر طرح و اقدامی که در ارتباط مستقیم با مردم است مشارکت داشته باشد، زیرا این امور به ساختار و بودجه عظیمی احتیاجمند است. متاسفانه حتی سازمان های مردم نهاد نیز نمی توانند به طور خاص در زمینه محرومیت زدایی فعالیت نمایند، زیرا هم اکنون مجوز راه اندازی مراکز خیریه و سازمان های مردم نهاد از سوی 10 ارگان و سازمان صادر می گردد، بنابراین آمار دقیق و جامعی از تعداد خیریه ها در دست نیست و تا زمانی که آمار شفافی از مراکز خیریه و احتیاجمندان نداشته باشیم، نمی توانیم برنامه ریزی منسجمی برای آنها انجام دهیم .

حمایتکار معتقد است: اپلیکیشن سایه براساس مفاهیم استارتاپی مقیاس پذیر، تکرارپذیر و قابل بزرگ شدن است و ما در این برنامه به مدل مطلوبی رسیده ایم. در طول مدت راه اندازی این برنامه همراه با مردم رشد کردیم و طبق بازخوردهایی که از مردم گرفتیم، خود را تغییر دادیم تا توانستیم به مدل مطلوب خود دست پیدا کنیم، البته این سرانجام اهداف سایه نیست و هنوز برنامه های دیگری برای این اپلیکیشن در نظر داریم که در وقت مناسب راجع به آن شرح خواهیم داد. خوشبختانه وقتی طرح سایه را برای مردم بیان کردیم بسیاری از افراد با دل های خود پای کار آمدند و این شد که امروز بسیاری از شرکت های بزرگ و مطرح ازجمله در حوزه برندینگ بدون ذره ای توقع و حمایت اقتصادی از ما به میدان آمدند، بنابراین سایه کار من و چند نفر نیست بلکه خیلی ها با دل هایشان به میدان سایه آمدند. یکی از اتفاقات خوب در زمینه محرومیت زدایی این بود که بهزیستی استان کرمانشاه به عنوان اولین مرکز دولتی به ما پیوست و درحال ورود به نرم افزار است، بهزیستی با ورود به این اپلیکیشن می تواند از منابع مردمی موجود در سایه استفاده کند، زیرا مددجویان و احتیاجمندان بهزیستی از سوی مردم دیده نمی شوند و خیرین نمی دانند که مددجویان چه احتیاجهایی دارند و به خاطر عدم دسترسی به آنها نمی توانند مشکل و احتیاج آنها را برطرف نمایند، امیدواریم این امر در سطح کل کشور محقق گردد. بعضی احتیاجمندان ثبت نام شده در سایه تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد هم هستند درحالی که ما با این کار مانع موازی کاری می شویم زیرا اطلاعات کامل احتیاجمندان در این سامانه ثبت شده است. به طور مثال ما می دانیم که یک احتیاجمند مشخصا چه حمایت هایی از بهزیستی و ما دریافت نموده است و این گونه اگر همگی دست در دست هم دهیم احتیاج یک احتیاجمند به زودی و با یاری خیرین و با مشارکت مردمی برطرف می گردد. سایه اطلاعات احتیاجمندان ثبت شده در سامانه را با ارگان ها و دستگاه های موردنظر آنالیز و چک نموده است، زیرا هم اکنون احتیاجمندان تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد نیز در سامانه ما پرونده دارند، به همین دلیل با توجه به استعلام هایی که دریافت شده ما می دانیم کدام یک از احتیاجمندان تحت پوشش چه ارگانی هستند، چه احتیاجهایی دارند، چه بخشی از احتیاجهای آنان برطرف شده و چه احتیاجمندی هایی هنوز باقی مانده است. در زمینه حمایت های دولت و دستگاه های اجرایی نیز ما باید توقعات خود را عاقلانه کنیم و توقع نداشته باشیم وقتی کار یا طرحی را راه اندازی کردیم دولت به ما یاری کند و پای کار بیایید، البته به طور کلی هرچه سایه جلوتر رفت همکاری های دولت و دستگاه های اجرایی هم بیشتر شد، هرچند نامهربانی هم از سوی بعضی دستگاه ها دیده شد و اذیت شدیم اما آن را طبیعی می بینیم و انتظار نداریم همه به ما یاری نمایند .

مدیر اپلیکیشن سایه از آرزوهای خود برای ایران می گوید: یکی از آرزوهای من این است که تمام احتیاجمندی های مردم کشور به وسیله نزدیکان و همسایگان آنان حل گردد و احتیاجی به سازمان دولتی بزرگ برای حل محرومیت زدایی و تامین احتیاجهای مردم کشور نداشته باشیم، زیرا نمی توان جلوی احتیاجمندی و بروز مشکل را گرفت اما با ایجاد یک ساختار مردمی و همبستگی ملی می توانیم این مشکل را حل کنیم. ما معتقدیم باید احتیاجمندان را توانمند کنیم و به احتیاجهای اساسی مردم بپردازیم، به طوری که تامین جهیزیه و ایجاد اشتغال برای احتیاجمندان یکی از تاکیدات ماست، زیرا وقتی یک نفر به توانمندی برسد از آسیب ها و احتیاجمندی او در آینده جلوگیری نموده ایم. به عنوان مثال می توان به شهرستان آق قلا اشاره نمود. این شهرستان حدود 20 درصد از مرغ کشور را تامین می نماید، در حالی که بعد از سیل بسیاری از پروژه های آنان آسیب دید، بنابراین اگر ما پولی را جمع آوری نموده و برای ساخت پروژه های پرورش مرغ هزینه کنیم برای بسیاری از مردم آن منطقه شغل ایجاده نموده ایم، درحالی که اگر به شغل مردم آق قلا رسیدگی نکنیم آنها فردا به یک احتیاجمند تبدیل می شوند، بنابراین اولویت ما در سایه این است که در زمینه اقدامات اثرگذار حرکت کنیم تا با توانمندسازی افراد آنان را از احتیاجمندی عبور دهیم .

سایه چطور کار می نماید؟

سایه از مفهوم همسایه می آید به طوری که یک درخت می تواند برای دو خانه سایه ای ایجاد کند پس می توانیم فرصتی ایجاد کنیم تا مسائل و احتیاجهای مردم هم به وسیله همسایه هایشان حل گردد. اپلیکیشن سایه کوشش کرد سایه ای به وسعت ایران فراهم کند که همه مردم احتیاجمند از آن بهره مند شوند .

چگونه در سایه به احتیاجمندان یاری کنیم؟

احتیاجمندان و محرومان از سوی خیریه ها به سایه معرفی می شوند و سایه به تامین احتیاجمندی خیریه ها یاری می نماید، بنابراین هم اکنون افراد احتیاجمند نمی توانند به صورت شخصی در این سامانه اعلام احتیاج نمایند و باید از سوی مراکز خیریه به این سامانه معرفی شوند. مردم می توانند با استفاده از سایه به صورت نقدی، گلریزان و اهدای کالا به احتیاجمندان در این سامانه یاری کند. فرد می تواند همه یا بخشی از مبلغ باقی مانده برای تامین یک احتیاج را به صورت اینترنتی پرداخت کند که در این سامانه نحوه رسیدن یاری به احتیاجمند نیز برای پیگیری به صورت شفاف قابل رویت است که با این پول چه اقلامی تهیه شد یا به دست چه احتیاجمندی رسید. علاوه براین گزینه پرداخت سریع هم در سایه وجود دارد، به طوری که فرد می تواند با شماره گیری 780755# نسبت به پرداخت یاری نقدی اقدام کند .

همچنین گزینه اهدای کالا در این سامانه وجود دارد و افراد می توانند کالاهای نو و استفاده نشده خود را در این سامانه ثبت نمایند و مرکز خیریه ای که به این کالا احتیاج دارد آن را از خیر تحویل گرفته و به دست احتیاجمند مورد نظر می رساند، البته این روند در پرونده افراد ثبت و پیگیری می گردد. گزینه دیگری که در این سامانه برای پرداخت گروهی در نظر گرفته شده گلریزان است که یک فرد از ظرفیت اجتماعی خود استفاده نموده و با یاری گروه گره از مشکل یک احتیاجمند باز می نماید زیرا یک نفر ممکن است پول یا کالایی برای عرضه به سایه نداشته باشد اما حلقه و گروهی از دوستان و آشنایان را دارد که می تواند با یاری آنها مبلغی را جمع آوری کند که این رقم بزرگی برای حمایت از احتیاجمندان را در برمی گیرد. بهترین نوع کار هم گلریزان است که به طور باورنکردنی می تواند مسائل یک احتیاجمند را برطرف کند به طوری که شاید فرد ماهانه فقط بتواند 10هزار تومان یاری کند اما با اجرای گلریزان می تواند احتیاجمندی های بیشتری را حل نماید .

سایه به کجا وابسته است؟

سایه یک سازمان مردم نهاد مستقل است و به هیچ ارگان یا نهاد خاصی وابسته نیست و یک سازمان کاملا مردمی است که هزینه های آن به وسیله خیران و نیکوکاران تامین می گردد. تامین هزینه های سایه از سوی خیرین و نیکوکاران بسیاری صورت می گیرد زیرا جزء مجمع خیرین کل کشور است و برای تامین هزینه های یک سال سایه به دنبال خیرین مختلف می گردند البته بعضی نهادها و سازمان ها هم از آنها حمایت می نمایند، زیرا هم اکنون 6 خانم در ستاد اجرایی سایه مشغول به کار هستند که مدیریت کار اجرایی با آنهاست و از روز اول دلسوزانه با سایه همکاری کردند. علاوه بر این چهار نفر جزء تیم فنی و دو نفر نیز گرافیست سایه هستند، البته تعداد بسیاری از افراد و دوستان نیز به صورت داوطلبانه در این کار بزرگ مشارکت دارند .

چند خیر و نیکوکار در سایه فعالیت می نمایند؟

پیش از این حدود پنج هزار خیر به صورت مستمر در سایه فعالیت می کردند که از 35هزار احتیاج ثبت شده احتیاجمندان توانسته بودند حدود هشت هزار احتیاج را برطرف نمایند اما بعد از معرفی و پخش برنامه تلویزیونی عصر جدید درباره اپلیکیشن سایه که مردم با آن آشنا شدند تعداد خیرین و نیکوکاران به 22هزار و 500 نفر رسید. 170 خیریه در صف انتظار پیوستن به سایه هستند البته به تناسب افزایش تعداد خیرین تعداد احتیاجمندی های ثبت شده نیز افزایش یافت. در این مدت حدود 12هزار نفر به صورت ریز و درشت در سایه پرداخت داشتند؛ از پنج هزار تومان و 10هزار تومان گرفته تا خرید اقلام مختلف برای جهیزیه یا تامین یک شغل برای فرد احتیاجمند. مشارکت مردمی در این سامانه بسیار مهم است. 18هزار نفر بعد از برنامه تلویزیونی به سایه یاری کردند و نرم افزار سایه روی گوشی تلفن همراه 100هزار نفر از ایرانیان نصب شد. چهارهزار مورد در سامانه سایه ثبت شد به این معنا که کالا یا خدمات غیرنقدی از سوی خیرین برای احتیاجمندان فراهم شد. پرداخت های سایه گاهی برای تامین و برطرف یک احتیاج صورت می گیرد که رقم هایی برای خرید یک کالا جمع آوری می گردد یا پرداخت سریع صورت می گیرد که به صلاح دید کارشناسان سایه این هزینه برای خرید یک کالا هزینه می گردد، البته خرید این کالا به صورت شفاف به اطلاع خیر می رسد و هیچ خرید و هزینه ای در این سامانه بدون شفاف سازی و ارائه گزارش عملکرد انجام نمی گردد و به همین دلیل که خیران و نیکوکاران در جریان هزینه کرد پول خود هستند، از این سامانه استقبال نموده اند .

سایه حامی کدام استان هاست؟

پاسخگویی و تامین احتیاجهای احتیاجمندان سراسر کشور جزء اهداف سایه است اما مراکز خیریه همه استان های کشور فعال نیست البته هیچ استان بدون خیریه ای هم وجود ندارد. هم اکنون تهران، سیستان و بلوچستان و لرستان جزء سه استان فعال در سامانه سایه هستند، به طوری که سیستان و بلوچستان حدود 250 خیریه ثبت شده در سایه دارد که به صورت جدی و قوی در این زمینه عمل می نماید و یکی از استان هایی است که بیشترین دریافت ها را از سایه داشته است، در حالی که شاید احتیاجمندان یکی از دورافتاده ترین روستاهای استان سیستان و بلوچستان هیچ وقت تصور نمی کردند از سراسر ایران موردحمایت قرار بگیرند و اقلام مورد احتیاج آنها به زودی تهیه و ارسال گردد. استان لرستان پیش از سیل هم جزء یکی از استان های محروم کشور بود که سایه از احتیاجمندان آن حمایت می کرد، البته شاید به همین واسطه هم در زمان سیل سایه توانست زودتر و بهتر احتیاجمندان این منطقه را شناسایی کند و محرومان آن را در اولویت قرار دهد. سایه هم اکنون گفت وگوها و تعاملاتی با هلال احمر و آستان قدس رضوی داشته تا بتواند در آینده با آنان تفاهمنامه ای منعقد کند و از حمایت این ارگان ها برای شناسایی احتیاجمندان و ارائه خدمات حمایتی به آنها استفاده کند که هنوز نهایی نشده و در حال تکمیل است .

منبع: فرهیختگان

،

canadaro.ir: تور کانادا: مجله گردشگری و مسافرتی تور کانادا، ویزای کانادا

indiaro.ir: تور هند ارزان قیمت indiaro | تور بمبئی، گوا، آگرا، جیپور، تور مثلث طلایی، تور نوروز، بهار، تابستان، پاییز، زمستان

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 17 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 17 اردیبهشت 1401 گردآورنده: kurdeblog.ir شناسه مطلب: 34117

به "سایه، نرم افزاری که به یاری نیازمندان آمده است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سایه، نرم افزاری که به یاری نیازمندان آمده است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید